Kohti tulevaa vuotta

Mennyt vaalikausi on ollut taloudellisessa mielessä todella haasteellinen. Maailmantalouden epävarmuus on lyönyt leimansa myös vientivetoiseen Suomeen. Juuri, kun valoa on ollut näkyvissä, euroalueella on ilmaantunut uusia ongelmia. Toisaalta selvää elpymistäkin on jo tapahtunut.

Markkinoiden olisi toivonut rauhoittuvan Kreikan keväisen tukipäätöksen jälkeen, mutta Irlanti teki maalle seuraa omine kriiseineen. Jatkosta emme vielä tiedä, vaan tilannetta on seurattava jatkuvasti ja varauduttava erilaisiin käänteisiin.

Taantumasta selviäminen on ollut paljolti valtion toimien varassa, mutta vahva panos on ollut myös suomalaisten yritysten toiminnalla. Tulevaisuudessa valtion velkaantuminen on saatava pysähtymään, jotta julkinen talous saadaan vakaalle pohjalle.

Kokoomus on ollut tällä vaalikaudella valtiovarainministeripuolue. Ajat eivät ole olleet helpot, ja siihen nähden voimme olla tyytyväisiä, että pidämme edelleen kärkisijaa mielipidemittauksissa. Valtaosa ihmisistä näyttää ymmärtäneen vaikean tilanteen vaatimat vaikeat ratkaisut.

Taloudelliset realiteetit on kohdattava myös ensi vaalikaudella. Valtiovarainministeriön arvion mukaan talouden kestävyysvaje on yhteensä yli 10 miljardia euroa. Vaikka talous on lähtenyt nousuun, niin talouskasvu ei yksin poista kestävyysvajetta. On löydettävä myös muita keinoja, jotta vaje saadaan kurottua umpeen.

Hetemäen työryhmän raportti on keskeisessä asemassa, kun kokoomuskin miettii omia linjauksiaan. Kaikkia esityksiä ei varmastikaan tulla toteuttamaan, mutta lopulliset kannat otetaan ensi tammi-helmikuussa. Ihmisten lähiyhteisöjen omilla toimilla on myös valtava merkitys esimerkiksi sille, miten ihmisten työurat ja tuottavuus kehittyvät.

Tiukkaakin tiukempaa on luvassa, mikäli kansainvälisiä rahoitusmarkkinoita ei saada rauhoitettua. Uuteen lamaan ajauduttaessa meillä ei olisi enää varaa elvyttää samalla tavalla kuin menneinä vuosina.
Yrittäjyyden tukeminen on joka tapauksessa sellainen asia, josta ei ole syytä tinkiä missään tapauksessa. Niin pienien kuin suurempienkin toimijoiden toimintaedellytyksistä on välttämätöntä huolehtia työllisyyden turvaamiseksi.

Vastuuta on siis jaossa myös ensi vaalikaudella, ja täytyy uskoa ja toivoa, että yhteen hiileen puhaltamalla selviämme jatkossa. Vastuullinen talouspolitiikka on jokaisen etu. Ilman tasapainossa olevaa taloutta emme voi tuottaa niitä palveluita, jotka muodostavat suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan perustan.

Kaiken synkistelyn keskellä on muistettava myös se, että elämme maassa, joka on rankattu maailmantilastoissa parhaaksi maaksi elää ja jonka taloudessa on todellakin nähty jälleen kasvun merkkejä. Vaikka parannettavaakin vielä on, tätä täytynee pitää jo melko hyvänä lähtökohtana.

Hyvää tulevaa vuotta kaikille!

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok)


Copyright © 2010... Arctic Need Oy