Uskoa menestykseen, toivoa huomiseen

Vuosien 2007-2011 hallitusohjelmien täytäntöönpanon lähestyessä loppuaan on tullut aika valaa pohjia myös tulevalle vaalikeskustelulle ja hallitustyölle. Kokoomus on halunnut ottaa asiassa aktiivisen keskustelunavaajan roolin. Kuluvalla viikolla julkistettiinkin sekä opetusministeri Henna Virkkusen kasvu- ja työllisyystyöryhmän loppuraportti että eduskuntaryhmämme ympäristöryhmän työn tulokset, joita molempia olen ollut valmistelemassa. Vielä on luvassa muun muassa puheenjohtaja Jyrki Kataisen vetämän vero- ja hyvinvointityöryhmän yhteenveto sekä puolueen ympäristöpoliittinen peruslinjaus.

Kokoomuksen tavoitteena on tälläkin kertaa konkreettisuus. Ministeri Virkkusen raportti koostuu jo osaltaan kolmestakymmenestä kouriintuntuvasta toimenpide-esityksestä, joiden avulla haluamme rakentaa Suomeen yrittäjyyteen kannustavaa, luovaa ja välittävää ilmapiiriä.

Keskeistä on kuten ennenkin se, että yritteliäisyydestä ja ahkeruudesta palkitaan mutta että ketään ei jätetä yksin. Tällaisen yhteishengen luominen alkaa jo tarhojen pihoilta ja peruskoulun penkiltä, mutta sen on jatkuttava myös aikuisten maailmassa ja ikäihmisten arvostuksena ja osallisuutena niin työelämässä kuin sen ulkopuolellakin.

Niin kuin kaikista väestöennusteista ja globalisaatiokehityksestä voi päätellä, tulevaisuuden menestymisemme edellyttää sekä korkeaa osaamista että työn tuottavuuden parantamista. Jottei tämä merkitsisi pelkkää suorituskykymme venyttämistä, myös yleiseen elämänlaatuun on kiinnitettävä huomiota.

Koulutuksessa on panostettava opettajien jatkuvien kehitysmahdollisuuksien turvaamiseen ja oppilaiden tarvitsemien tietojen ja taitojen huolelliseen määrittelyyn. Lisäksi on tärkeää, että kokoomuslaisten opetusministerien työ jo erinomaisia tuloksia tuottaneen kiusaamisvapaa koulu -hankkeen parissa saa jatkoa ja kotienkin tuen.

Läpi koko koulutusjärjestelmämme on myös juurrutettava entistä yrittäjyysmyönteisempi asenne, jonka edellytyksiä on kohennettava myös parantamalla yrittäjien sosiaaliturvaa. Hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja kasvattamiseen tarvitaan kaikkia kolmea sektoria, joiden välistä vastakkainasettelua on pyrittävä poistamaan. Lisääntyvää tukea tarvitaan myös opiskelujen nivelvaiheisiin ja elinikäiseen oppimiseen.

Mahdollinen konkurssikaan ei saa tappaa yritteliäisyyttä, vaan aina on löydyttävä uusia tapoja osallistua oman ja yhteisen hyvän synnyttämiseen. Julkinen hankkijakin voi parhaimmillaan kehittää markkinoita siten, että joukosta valikoituvat aina kustannustehokkaimmat ja laadukkaimmat vaihtoehdot, joko kunnan itsensä tuottamana tai ostettuna palveluna.

Työllisyysasteen mutta myös työviihtyvyyden kannalta on olennaista, että myös työelämä joustaa. Työehtosopimuksen tulee olla työntekijän subjektiivinen oikeus, mutta paikallisen sopimisen mahdollisuuksia tulee edistää. Yhä useamman työelämään saamista auttavia ehdotuksia ovat muun muassa vajaatyökykyisten työpankkijärjestelmä ja ensimmäisen työntekijän palkkaamisen tuki.

Kunhan pitkäjänteisestä ympäristönkäytöstäkin huolehditaan ja huomioidaan alueiden ja yksilöiden erilaiset tarpeet, ollaan jo aika lähellä sellaista yhteiskuntamallia, jolle voisi toivoa ja uskoakin tulevaisuudessa menestystä. Hyvinvointi on aina monen eri osatekijän summa, ja kun kaikkien kyvyt saadaan tavalla tai toisella näkyviin, lopputulos on varmasti paras mahdollinen.

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok)


Copyright © 2011... Arctic Need Oy