Lääkintähelikopterin sijoituspaikka Lapissa

Pelastushelikopteritoimintaa on Lapissa menestyksellisesti hoidettu Sodankylästä käsin 12 vuoden ajan. Julkisuudessa on esitetty erilaisia näkemyksiä pelastushelikoptereiden sijoituspaikkakunnista. Lapin osalta on ollut puhetta toiminnan siirtämisestä Sodankylästä Rovaniemelle.

Lapin Kokoomus näkee, että nykyisenlaisen lääkintähelikopteritoiminnan toiminnan tulee jatkua vastaisuudessakin Sodankylästä, koska toiminnasta on hyvät kokemukset ja koska koko Lapin maakunnan kannalta sijainti on optimaalinen. Lisäksi matkailukeskusten tavoitettavuus ja Keski-Lapin kaivannaisteollisuuden kehitys puoltavat osaltaan Sodankylää lääkintähelikopterin sijoituspaikkana.

Kemi-Tornion alue on osaltaan Oulun lääkintähelikopterin toiminta-alueen ulottuvissa. Rovaniemen ja Kemi-Tornion alueiden väestökeskittymien kannalta potilaiden saavutettavuus on jo nykyisellään turvattu sairaanhoitopiirien maayksiköillä.

Helikopterilla saavutettava hyöty korostuu pitkien etäisyyksien, vaikeiden kulkuyhteyksien tai potilaan hoitoon saamisen aikaviiveen minimoimisessa. Lapin Kokoomuksen mielestä ei ole perusteltua heikentää pohjoisimman Lapin asemaa budjettirahoitukseen siirtyvän lääkintähelikopterin sijoituspaikan siirtämisellä.

Lapin Kokoomuksen puheenjohtaja kansanedustaja Ulla Karvo ihmettelee, miksi hyväksi todettu systeemi pitäisi romuttaa ja vaihtaa huonompaan ja kalliimpaan systeemiin, vaikka toiminta siirtyykin budjettirahoituksen piiriin.

- Kyllä tässäkin olisi syytä katsoa valtion menojen kasvun perään ja toteuttaa siirto mahdollisimman kustannustehokkaasti. Se tarkoittaisi nykyisen lääkintähelikopteritoiminnan säilyttämistä Sodankylässä.


Copyright © 2011... Arctic Need Oy