Tammikuun radiopakina

Hyvät kuulijat. Täällä kansanedustaja Ulla Karvo ja tulevien eduskuntavaalien värittämät talviset terveiset eduskunnasta.

On ollut mielenkiintoista huomata, miten erilainen vaalikauden loppu on verrattuna sen alkuun. Vaikka eduskunta istuu vielä maaliskuun puoleen väliin asti, tulevat vaalit alkavat jo lyödä leimansa päätöksentekoon. Hallituskumppani keskusta yrittää teilata kokoomuksen esityksiä, vaikka keskeneräiset työt pitäisi viedä nyt kunniakkaasti loppuun.

Vaalit näkyvät myös mediassa. Erilaiset gallupit ja niiden julkistamiset täyttävät lehtien sivuja. Tulevien vaalien tuloksia spekuloidaan monelta kantilta, mutta on kuitenkin muistettava, että viime kädessä äänestäjät ratkaisevat vaalituloksen.

Eri puolueet pyrkivät vaalien alla nostamaan omaa profiiliaan ja tuomaan tärkeiksi näkemiään asioita voimakkaammin julki. Se on hyvä asia, koska usein moititaan, etteivät puolueet eroa toisistaan. Toisaalta puolueissa on ihan oikeasti suuriakin eroja, ja ne korostuvat ainakin eduskunnan täysistuntosalissa.

Pääoppositiopuolue SDP on vastikään julistautunut perusturvan puolestapuhujaksi ja vaatii 100 euron parannusta perusturvaan.

Nyt kuluvalla vaalikaudella minimipäivärahoihin on tehty 170 euron kuukausittainen tasokorotus. Pienimpiä kansaneläkkeitä on korotettu vähintään 120 eurolla kuukaudessa. Opintorahaa ja opintotuen tulorajoja on korotettu. Yksinhuoltajien ja monilapsisten perheiden lapsilisiä on korotettu, ja perusturvaetuudet on sidottu elinkustannusindeksiin.

Tällä vaalikaudella on siis tehty merkittäviä parannuksia perusturvaan, kun sen sijaan SDP:n 12-vuotisen hallitustaipaleen aikana perusturvaa leikattiin. Tätä taustaa vasten SDP perusturvan puolustaminen näyttää vaalikikkailulta.

Hyvät kuulijat

Edessäpäin olevista vaalikausista tulee erityisen haasteellisia. Talous on lähtenyt Suomessa nousuun, mutta kestävyysvajetta ei pystytä paikkaamaan pelkän kasvun avulla. Valtion talous on kuitenkin saatava tasapainoon ja lisävelkaantuminen estettävä.

Julkisen talouden tasapainottamiseen on vain yksi kestävä ratkaisu, työn tekeminen. Työn on myös aina oltava taloudellisesti kannattavaa, ja työllisyys paranee kestävästi vain yritysten menestyessä.

Meidän on jatkossa luotava yrityksille entistäkin parempia kannusteita työllistämiseen. Erityisen tärkeää olisi helpottaa naisvaltaisten alojen yrittäjien työllistämistä jakamalla vanhemmuuden kustannukset nykyistä tasapuolisemmin yhteiskunnassa.

Myös yrittäjien asemaa on parannettava. Esimerkiksi yrittäjien sosiaaliturvaa on kehitettävä edelleen vastaamaan palkansaajien sosiaaliturvan tasoa.
Tulevaisuutemme rakentuu ennen kaikkea talouskasvun kautta. Tarvitsemme uutta yrittäjyyttä, tuotteita ja palveluita. Mitä paremmin suomalaiset jaksavat työelämässä, mitä paremmin kuntien palveluita kyetään uudistamaan ja mitä paremmin verotus kannustaa kasvuun ja työllisyyteen, sitä vähemmän joudumme turvautumaan talouskasvua syöviin verojen korotuksiin ja leikkauksiin.

Työllisyys ja työelämän sisältö ovat varmasti kevään eduskuntavaalien kärkiteemoja. Pidemmät työurat, fiksusti hoidetut kuntapalvelut ja kannustava verotus ovat kaikki positiivisia keinoja luoda Suomelle uutta menestystarinaa.

Lisäksi tarvitsemme yrittäjyyteen rohkaisevan ja kannustavan ilmapiirin. Yritykset työllistävät, ja hyvinvointiyhteiskunnan palvelut päivähoidosta vanhustenhoitoon rahoitetaan yritysten maksamilla verotuloilla. Hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja kasvattamiseen tarvitaan jatkossakin yrityksiä ja niissä tapahtuvaa arvonlisäystä, mutta siihen tarvitaan myös meidän kaikkien yhteistä panosta.

Meillä Lapissa on kaikki mahdollisuudet turvata tulevaisuutemme, kun sovitamme maankäytön, ympäristön ja elinkeinotoiminnan järkevästi yhteen.

Näiden ajatusten kera toivotan kaikille hyvää viikonloppua!

Ulla Karvo


Copyright © 2011... Arctic Need Oy