Yrittämällä luodaan onnistumisia

Kuinka valetaan uskoa menestykseen ja toivoa huomiseen? Entä millä verotuksellisilla ratkaisuilla voidaan tukea parhaiten tulevaisuudenkin hyvinvoinnin syntymistä? Nämä ovat kysymyksiä, jotka tulevat väistämättä punnittaviksi myös seuraavassa hallitusohjelmassa. Jotta vaalienaluskeskustelu ei muodostuisi vain gallupien seuraamisesta ja populististen retoriikkakukkasten ihastelusta, kokoomus on halunnut tuoda julkisuuteen myös varsinaista asiaa.

Päänavauksena kokoomuksen vaihtoehdon esittämiselle toimivat valtiovarainministeri Jyrki Kataisen ja opetusministeri Henna Virkkusen johdolla laaditut raportit tulevaisuuden menestysresepteistä. Ne sisältävät kymmenittäin konkreettisia esityksiä, joilla taloudesta ja ihmisten hyvinvoinnista voitaisiin huolehtia.

Koulutus ja osaaminen on syystä nostettu maamme tärkeimmiksi kilpailutekijöiksi. Opettajien koulutukseen panostaminen turvaa jatkossakin sijoituksemme kansainvälisissä vertailuissa. Läpi koko koulutusjärjestelmämme on myös juurrutettava entistä yrittäjyysmyönteisempi asenne, johon kuuluu paitsi hyvistä saavutuksista palkitseminen niin myös epäonnistumisten jälkeisen yrittäjyyden tukeminen. Käytännössä yrittäjyyden edellytyksiä on kohennettava myös parantamalla yrittäjien sosiaaliturvaa.

Tähdellistä on lisäksi tunnustaa, että hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja kasvattamiseen tarvitaan kaikkia kolmea sektoria, joiden välistä vastakkainasettelua on pyrittävä poistamaan. Lisääntyvää tukea tarvitaan myös opiskelujen nivelvaiheisiin ja elinikäiseen oppimiseen. Työttömien omaehtoisten opiskelumahdollisuuksien parantaminen on jo otettu hyvin vastaan.

Jotta selviäisimme yhä kasvavista haasteista yhä pienemmällä työikäisten porukalla, kysyntää on kaikenlaiselle innovatiivisuudelle. Mahdollinen konkurssikaan ei saa tappaa yritteliäisyyttä, vaan aina on löydyttävä uusia tapoja osallistua oman ja yhteisen hyvän synnyttämiseen. Julkinen hankkijakin voi parhaimmillaan kehittää markkinoita siten, että joukosta valikoituvat aina kustannustehokkaimmat ja laadukkaimmat vaihtoehdot.

Työllisyysasteen mutta myös työviihtyvyyden kannalta on olennaista, että myös työelämä joustaa. Työehtosopimuksen tulee olla työntekijän subjektiivinen oikeus, mutta paikallisen sopimisen mahdollisuuksia tulee edistää. Muun muassa vajaatyökykyisten työpankkijärjestelmä ja ensimmäisen työntekijän palkkaamisen tuki voisivat osaltaan auttaa yhä useampaa pääsemään työelämään.

Kunhan osaamme hyödyntää omat vahvuutemme niin alueellisesti kuin yksilötasollakin, ollaan jo aika lähellä sellaista yhteiskuntamallia, jolle voisi toivoa ja uskoakin tulevaisuudessa menestystä. Hyvinvointi on aina monen eri osatekijän summa, ja kun kaikkien kyvyt saadaan tavalla tai toisella käyttöön, lopputulos on varmasti paras mahdollinen.

Ulla Karvo
Kansanedustaja (kok)


Copyright © 2011... Arctic Need Oy