Myös ikäihmisillä on oikeus hyvään hoitoon

On sanottu, että kansankunnan sivistys mitataan sillä, kuinka se huolehtii lapsista, ikäihmisistä ja muista, jotka apua tarvitsevat. Tähän on helppo yhtyä. Kokoomus tekee työtä sen eteen, että joka ainoasta suomalaisesta pidetään huolta. Tällä vaalikaudella on saatu paljon aikaan, mutta vielä jää myös tehtävää. Yksi tärkeä kehittämiskohde ovat ikäihmisten palvelut.

Paremminvointivaltiossa kenenkään ei pidä joutua pelkäämään ikääntymistä. Tämä edellyttää sitä, että peruspalvelut ovat kunnossa. Asiaa auttaa se, että ikäihmisten palveluiden kehittämiseen on nyt saatu konkreettinen esitys, kun peruspalveluministeri Risikon aloitteesta valmisteltu vanhuspalvelulakiluonnos on valmistunut.

Risikko lupasi antaa esityksensä tänä keväänä, ja sosiaali- ja terveysministeriön uurastus on myös tuottanut tulosta. Koska vanhuspalvelulaki ei kuulunut tämän vaalikauden hallitusohjelmakirjauksiin, sen toteuttamisesta on sovittava tulevissa hallitusohjelmaneuvotteluissa.

Kokoomuksen ajattelu lähtee siitä, että jokaisen ikäihmisen oikeus hyvään hoivaan ja palveluihin turvataan ja ikäihmisten asemaa omien palveluiden suunnittelussa vahvistetaan. Lakiluonnoksesta heijastuu Kokoomuksen perusnäkemys siitä, että ikäihmisten palvelut tulee toteuttaa niin, että jokainen pystyy elämään mahdollisimman itsenäistä, mielekästä ja turvallista elämää. Jokaisella on oikeus arvokkaaseen vanhuuteen.

Laki olisi toteutuessaan historiallinen, sillä vastaavaa ei löydy koko Euroopasta. Lakiluonnos jatkaa myös positiivisella tavalla jo aiemmin tehtyä työtä vahvistamalla vuonna 2008 päivitetyn ikäihmisten palvelujen laatusuosituksen viestiä. Ikäihmisen hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä on edistettävä ja painopistettä siirrettävä yhä enemmän ennakointiin ja ennaltaehkäisyyn.

Lakiluonnos sisältää takuun siitä, että jokaiselle 75 vuotta täyttäneelle tehdään ammattilaisten ja tarpeen mukaan läheisten kanssa yhdessä palvelutarpeen arviointi. Kun palvelutarve on selvitetty, kunnan tulee nimetä vastuutyöntekijä, joka vastaa ikäihmiselle järjestettävästä palvelukokonaisuudesta. Samoin ikäihmiselle olisi tehtävä palvelu- tai hoitosuunnitelma.

Palvelu- tai hoitosuunnitelman rooli korostuisi uuden lain myötä, sillä ikäihmiselle tulisi oikeus suunnitelman mukaisiin hoiva- ja kuntoutuspalveluihin. Tällä hetkellähän esimerkiksi lapsilla on samankaltainen oikeus päivähoitoon ja vammaisilla henkilöillä henkilökohtaiseen apuun. Vanhuspalvelulain myötä myös ikäihmiset saisivat selkeän oikeuden suunnitelman mukaisiin palveluihin.

Uutena tärkeänä nostona lakiluonnoksessa on ikäihmisten parempi kuuleminen, jonka myötä ihmisten yksilölliset tarpeet ja toiveet olisi huomioitava entistä johdonmukaisemmin. Palveluiden laadunvarmistukseen tulisi myös uusia eväitä. Ikäihmisten kanssa työskentelevälle henkilöstölle tulisi ilmoitusvelvollisuus epäkohdista ja niiden uhista.
Ilmoitus tulisi tehdä oman toimintayksikön vastuuhenkilölle ja kunnan sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaavalle viranomaiselle. Vakavasta epäkohdasta tulisi ilmoittaa myös suoraan aluehallintoviranomaiselle.

Lakiluonnoksella on nyt seuraavaksi edessään laaja lausuntokierros. Kokoomuksen kanta on, että vanhuspalvelulaki on säädettävä, ja siihen on varattava riittävät resurssit. Jokaisella on oikeus turvalliseen ikääntymiseen, ja palveluita on saatava kun niitä tarvitaan. Vanhuspalvelulaki olisi tähän erinomainen työväline niin ikäihmisten ja heidän läheistensä kuin hoitohenkilökunnankin kannalta.

Ulla Karvo
kansanedustaja (kok)


Copyright © 2011... Arctic Need Oy