Työ ja perhe eivät voi olla ratkaisematon yhtälö

Työ-, opiskelu- ja yksityiselämän yhteensovitushaasteet ovat monelle tuttuja elämän varrelta. Mm. pienten lasten vanhempia painaa usein tarve olla samaan aikaan useassa paikassa, eikä aika riitä kunnolla mihinkään. Nurinkurista on, että ihmiset, jotka todellakin tekevät parhaansa sekä oman toimeentulonsa että lähimmäistensä eteen, tuntevat panoksensa riittämättömäksi. Vähintään yhtä suuri menetys on syrjäytyminen, joka voi seurata esimerkiksi työelämästä pois jäämistä.

Kokoomuksen keskeisimpiä periaatteita on se, että hyvän työn on aina oltava kannattavaa, niin opiskellessa ja työelämässä kuin muutoinkin. Koulutuksen ilmaisuuden ja opintotuen tehtävä on luoda mahdollisuuksien tasa-arvoa. Työntekoa ei saa estellä opiskeluaikanakaan, mutta täysipäiväiselle opiskelullekin pitää tarjota edellytykset.

Toiseksi Suomi tarvitsee työtä ja työntekijöitä, mutta myös perheen perustamiselle ja tasapainoiselle perhe-elämälle on oltava mahdollisuudet. Lapsiperheitä varten onkin luotava uusi vanhempainvakuutus, joka tasaisi perhevapaiden kustannuksia, tekisi vanhemmuuden kustannukset läpinäkyviksi ja toisi ne myös avoimesti keskusteluun. Nyt vanhempainetuudet ovat osa sairausvakuutusjärjestelmää, vaikka vanhemmuus ei ole sairaus.

Lisäksi tarvitaan monipuolista, joustavaa ja laadukasta päivähoitoa - vaihtoehtoja, kuten osapäivähoitoa, avoimia päiväkoteja, kerhoja ja vuorohoitoa. Yksityisen hoidon tuen nosto huomioisi myös perheiden tarpeet. Mahdollisuutta työpäivän lyhentämiseen tukevat toisaalta kokoomuksen esitykset hoitorahaoikeuden laajennuksesta sekä osittaisen hoitorahan korotuksesta.

Kokoomuksen mielestä isät on myös nähtävä tasavertaisina vanhempina. Isien aseman ja naisten työmarkkina-aseman vahvistaminen kulkevat käsi kädessä. Kokoomus onkin valmis uudistamaan isyysvapaat siten, että isille tulisi oma nykyistä joustavampi ja pidempi vapaajakso. Tärkeintä on, että järjestelyt tehdään perheiden ehdoilla.

Suomalainen yhteiskunta elää työstä ja yrittäjyydestä, eikä meillä ole varaa vaikeuttaa niiden edellytyksiä verotuksella tai muillakaan keinoin. Palkkatyö ei ole myöskään ainoa tapa olla hyödyksi. Työpaikkojen lisääntymisen kannalta ratkaisevaa on niin nais- kuin miesvetoisenkin kasvuyrittäjyyden ja ylipäätään kaiken T&K-toiminnan kannustaminen. Sitä mukaa, kun työelämän asenteisiinkin tulee joustoa, lisääntyvät myös eri-ikäisten mahdollisuudet omaan elämäntilanteeseensa sopivaan osallistumiseen ja hyvinvoinnin luomiseen.

Ulla Karvo
Kansanedustaja, Lapin kokoomuksen puheenjohtaja


Copyright © 2011... Arctic Need Oy